PunchNJC suspends three judges, disciplines six othersThe Jerusalem PostPalestinian delegation seeks resolutions critical of Israel at UN General Assembly - report한겨레삼성바이오 부분파업 돌입…법원 요건 맞춰 전면파업은 3주 뒤 예고Daily MaverickNew wave of bomb hoaxes hits dozens of flights across EuropeZDF heuteAktuelle Pressemitteilungen des ZDFVarietyPriyanka Chopra Jonas, Russell Crowe Sci-Fi Thriller ‘Bluefly’ Adds ‘Beast’ Star Daniel MacPherson (EXCLUSIVE)سكاي نيوز عربيةهيغسيث يدافع عن خطته لإعادة هيكلة البنتاغون ويعلق عن "عزله"Seeking AlphaGEO forecasts Q4 2026 revenue $777M-$827M with adjusted EBITDA $149M-$154M as ICE activations expandDaily MailBondi Beach massacre death toll rises to 16: Survivor dies from complications resulting from their injuries almost eleven months laterSDP EspectáculosFrida Sofía acusa a Alejandra Guzmán de proteger a Enrique Guzmán pese a su denunciaNew Straits TimesSarawak polls set for Dec 12Globo EsporteCom golaço de Kaio Jorge, Cruzeiro vira sobre o Bahia e fica perto de confirmar vaga na Libertadores
The Daily Newsstand · Free, Always
Friday, November 6, 2026

Nasıl memur emeklisi olurum?

Translate

Soru: 18 yıl devlet memurluğu son 3.5 yıl özel sektörde 4/a kapsamında çalıştıktan sonra 4/a kapsamında emekli oldum. Kamuda yeniden 4/c kapsamında çalışmaya başladım. 61 yaşımı doldurmama 10 ay var. Bu durumda;

1- 4/a emekliliğimi istekle iptal ettirebilir miyim?

2- Tarafıma aylık bağlanmasında birleştirilmiş olan 18 yıllık 4/c hizmetim, 5434 sayılı kanun kapsamında yapacağım emeklilik başvurusunda kullanılabilir mi?

3- Bu şekilde 61 yaşında yapacağım başvurunun önceki emeklilikten bağımsız ilk tahsis talebi olarak değerlendirilmesi mümkün müdür? Ali Ç.

Genel olarak talebinizin 4/a kapsamındaki emekliliğinizin iptal edilip tarafınıza 5434 sayılı kanun kapsamında emekli aylığı bağlanması olduğu anlaşılmaktadır. Sorularınızın cevabı şöyledir:

1- Öncelikle 4/c ve 4/a kapsamındaki hizmetleriniz birleştirilerek tarafınıza bağlanan yaşlılık aylığı, isteğiniz üzerine kesilmez veya iptal edilemez. Yaşlılık aylığınızın kesilmesi için gerekli koşullar kanunda belirtilmiştir. Almakta olduğunuz yaşlılık aylığı, özel sektörde tüm sigorta kollarına tabi veya kamu işyerinde 5335 sayılı kanun kapsamında çalışmanız halinde kesilecektir.

2- 5510 sayılı kanunla 2829 sayılı kanunun tüm maddeleri mülga edilmiş olmakla birlikte, sigortalılığı 5510 sayılı kanunun yürürlük tarihinden önce başlayan sigortalılara, aylık bağlanacak statünün belirlenmesinde 2829 sayılı kanun hükümlerinin uygulanacağı 5510 sayılı kanunun geçici 2. maddesinde belirtilmiştir. Dolayısıyla SGK, sizin durumunuzda olduğu gibi, sigortalılık başlangıç tarihi 2008/Ekim öncesi olan ve birden fazla statüde (Bağ- Emekli Sandığı, SSK ) hizmeti bulunan sigortalılara 2829 sayılı kanun hükümlerini uygulamakta ve hizmetleri zorunlu olarak birleştirmektedir. Hizmet birleştirmesinin zorunlu olmadığı yönündeki Yargıtay Hukuk Genel Kurulu kararı genelde mahkemeleri bağlamakta, SGK dava konusu edilmeyen ve bu konuda mahkeme kararı bulunmayan sigortalılar için uygulamasını değiştirmemekte ve hizmet birleştirme işlemini zorunlu olarak yapmaya devam etmektedir. Dolayısıyla, hizmet birleştirmesi yapılarak tarafınıza aylık bağlandığından, talebiniz üzerine aylığınızın iptal edilerek veya kesilerek, daha önce hizmet birleştirilmesinde kullanılmış hizmetlerinizin yeni talebinize göre değerlendirilmesi mümkün bulunmamaktadır. 

3- Yukarıda yaptığım açıklamalarda da görüleceği üzere, 61 yaşında yapacağınız aylık talebinde, emeklilik sonrası 4/c kapsamındaki hizmet süreleriniz eski aylığınız ile birleştirilmez ve müstakil olarak değerlendirilir. Bu durumda, emeklilik sonrası hizmetlerinizle 5434 sayılı kanun kapsamında ikinci bir aylığa hak kazanamayacağınızdan, talebiniz halinde tarafınıza ancak toptan ödeme yapılabilecektir. 4/a emekliliğinizi sonlandırıp 4/c kapsamında emekli olabilmeniz için 21/2/2025 tarihli gazete köşe yazımda da açıkladığım üzere, emeklilik sonrası önce 4/c kapsamında çalışmak yerine , 4/a kapsamında özel sektörde tüm sigorta kollarına tabi çalışarak emekli aylığınızı kestirmeniz gerekmektedir. Özel sektör işyerinden ayrıldıktan sonra SGK’ye aylık başvurusu yapmadan bu defa 4/c kapsamında en az 3.5 yıl (1260) gün çalışıp sonradan aylık talebinde bulunmanız gerekmektedir. SGK bu durumda 2829 sayılı kanun gereği son 3.5 yıl 4/c kapsamında olduğu için ve 5434 sayılı kanuna göre emekli aylığı bağlama koşulları da yerine gelmesi kaydıyla tarafınıza bu kanun kapsamında emekli aylığı bağlayacaktır.  

İKİ DOSYADAN ÇEYİZ YARDIMI ÖDENİR Mİ?

Soru: Babam maden ocağında çalışırken vefat etti. Anneme ve bana hem kazadan dolayı aylık hem de normal ölüm aylığı bağlandı. Yakında evleneceğim. Çeyiz yardımı almak istiyorum. Almakta olduğum 2 aylıktan da çeyiz yardımı ödenir mi? Feride M.

SSK kapsamında çalışmakta iken geçirdiği iş kazası sonucu ölen sigortalıların, aynı zamanda ölüm sigortasından aylık bağlanması için gerekli olan 1800 gün veya en az 5 yıldan beri sigortalı olup en az 900 prim gün sayısının bulunması halinde hak sahiplerine; iş kazası ve meslek hastalığı sigortasından ölüm geliri, ölüm sigortasından ise ölüm aylığı bağlanmaktadır. Bu gelir ve aylıklardan yüksek olanı tamdan düşük olanı ise yarımdan ödenmektedir. Ölüm geliri ve aylığı almakta iken evlenen kız çocuklarına, almakta oldukları ölüm geliri ve ölüm aylığının iki yıllık tutarı bir defaya mahsus olmak üzere evlenme ödeneği (halk arasında çeyiz yardımı olarak ifade edilmektedir.) olarak peşin ödenmektedir. Maden ocağında çalışmakta iken iş kazası sonucu vefat eden babanızdan dolayı hem ölüm geliri hem de ölüm aylığı aldığınız anlaşılıyor. Evlenmeniz ve talepte bulunmanız halinde, evlendiğiniz tarihte almakta olduğunuz ölüm geliri ile ölüm aylığınızın 24 katı (ek ödeme hariç) tarafınıza evlenme ödeneği olarak verilecektir.

SORULARINIZ İÇİN

nergis.simsek@cumhuriyet.com.tr adresine e-posta yollayabilirsiniz.

View the original on Cumhuriyet →

KioskNews shows a cleaned-up reading view extracted from the publisher’s page — the original always lives on their site, not ours.